Látnivalók

József Attila emlékmű – Balatonszárszó

  József Attila emlékmű, Balatonszárszó

  Balatonszárszó neve összefonódott József Attila halálával. A tehervonat kocsiját megidéző különleges emlékművön a tragikusan fiatalon elhunyt költő verseiből 5200 írógépbillentyűnyi részlet olvasható.

  Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

   Balatonföldvári Kilátó és Hajózástörténeti múzeum

   A Balaton déli partjának egyik legvonzóbb látványossága. Az interaktív kiállítás a magyar tenger hajózásának történetét mutatja be, a kilátótoronyból pedig a teljes balatoni panoráma megcsodálható. Itt van kiállítva Bujtor István legendás hajója, a Skála is.

   Teknős Park – Kőröshegy

    Teknőspark Kőröshegyen

    Hazánk egyetlen teknős parkja Kőröshegyen található, a Balatontól két km távolságra. A park fő célja a különféle teknősfajok bemutatása. A fél hektáros területen jelenleg 283 példány él.

    Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark Kerekiben

     Madárkert Kerekiben

     Az első és egyben legnagyobb hazai egzotikus madárgyűjtemény Kerekiben (Balatonföldvártól 5 km délre) várja az érdeklődőket. A madárpark elsődleges célja a madárvilág sokszínűségének bemutatása, és a díszmadárként tarott fajok tenyésztésében, tartásában való segítségnyújtás.

     A Szóládi Molyhos Tölgy

      Szólád, több száz éves tölgyfa. Az egyik legidősebb tölgy Magyarországon.

      A Szólád közelében álló több száz éves tölgyfa ritkaságszámba menő méretekkel büszkélkedhet. A faóriás 18 méter magas, öles törzsének legnagyobb körmérete 482 cm, becsült életkora 200-300 év. Ezeket az adatokat 2014-ben rögzítették.

      A teleki 300 éves berkenyefa

       300 éves berkenyefa Teleki határában

       A Teleki határában álló tizenkét méter magas 300 éves házi berkenyefa 2012 óta hatósági védettséget élvez, 2013-ben az “Év fája” versenyen az Országos Erdészeti Egyesület különdíját is elnyerte. A ma már ritkaságnak számító fafajta őshonos a Kárpát-medencében,

       Fehérkő vára, Kereki vár

        Autóval indulva Kereki település délnyugati részén, a Dózsa György utca végén kialakított parkolóból indulva (Czikó-pihenő) a legegyszerűbb Fehérkő várának megközelítése. Ha a Slow Life Country Home szálláshelyről tervezzük elérni a várat, a legegyszerűbb Nezdepusztáig gyalogolni,

        Nezdepuszta

         Nezdepusztára Szóládról vezet az út. A falut átszelő főúton induljunk Kötcse felé, majd a falu végén található buszmegálló után kanyarodjunk balra. Ezen az úton egészen a Nezde nevezetű, pár házból álló apró településig jutunk.