Látnivalók

Nezdepuszta

  Nezdepuszta

  Nezdepusztára Szóládról vezet az út. A falut átszelő főúton induljunk Kötcse felé, majd a falu végén található buszmegálló után kanyarodjunk balra. Ezen az úton egészen a Nezde nevezetű, pár házból álló apró településig jutunk.

  Kőröshegyi Levendulás

   Kőröshegyi Levendulás

   A 2012-ben alapított gazdaság a Balaton déli partján, a völgyhídjáról nevezetes Kőröshegyen működik, csupán 2,5 km távolságra a vízparttól. A gyönyörű balatoni panorámás birtok tavasszal tulipán- és nárciszvirágzás idején, nyáron pedig levendulavirágzáskor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

   Fehérkő vára, Kereki vár

    Fehérkő vára, Kereki vár

    A vár a Czikó pihenőtől kb. egy kilométeres erdei túrával érhető el. A 2021-ben felújított várrom északi oldalán kialakított panoráma és pihenőteraszról megcsodálható a Balaton és a Kőröshegyi völgyhíd is.

    A Szóládi Molyhos Tölgy

     Szólád, több száz éves tölgyfa. Az egyik legidősebb tölgy Magyarországon.

     A Szólád közelében álló több száz éves tölgyfa ritkaságszámba menő méretekkel büszkélkedhet. A faóriás 18 méter magas, öles törzsének legnagyobb körmérete 482 cm, becsült életkora 200-300 év. Ezeket az adatokat 2014-ben rögzítették.

     A 300 éves berkenyefa Telekiben

      300 éves berkenyefa Teleki határában

      A Teleki határában álló tizenkét méter magas 300 éves házi berkenyefa 2012 óta hatósági védettséget élvez, 2013-ben az „Év fája” versenyen az Országos Erdészeti Egyesület különdíját is elnyerte. A ma már ritkaságnak számító fafajta őshonos a Kárpát-medencében,

      József Attila emlékmű – Balatonszárszó

       József Attila emlékmű, Balatonszárszó

       Balatonszárszó neve összefonódott József Attila halálával. A tehervonat kocsiját megidéző különleges emlékművön a tragikusan fiatalon elhunyt költő verseiből 5200 írógépbillentyűnyi részlet olvasható.

       Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

        Balatonföldvári Kilátó és Hajózástörténeti múzeum

        A Balaton déli partjának egyik legvonzóbb látványossága. Az interaktív kiállítás a magyar tenger hajózásának történetét mutatja be, a kilátótoronyból pedig a teljes balatoni panoráma megcsodálható. Itt van kiállítva Bujtor István legendás hajója, a Skála is.

        Teknős Park – Kőröshegy

         Teknőspark Kőröshegyen

         Hazánk egyetlen teknős parkja Kőröshegyen található, a Balatontól két km távolságra. A park fő célja a különféle teknősfajok bemutatása. A fél hektáros területen jelenleg 283 példány él.

         Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark Kerekiben

          Madárkert Kerekiben

          Az első és egyben legnagyobb hazai egzotikus madárgyűjtemény Kerekiben (Balatonföldvártól 5 km délre) várja az érdeklődőket. A madárpark elsődleges célja a madárvilág sokszínűségének bemutatása, és a díszmadárként tarott fajok tenyésztésében, tartásában való segítségnyújtás.