Fehérkő vára, Kereki vár

Fehérkő vára, Kereki vár

Kereki első okleveles említése 1193-as keltezésű. Ekkor erősítette meg III.Béla király a János lovagokat (johanniták) korábban nyert adományaikban. Birtokaik közt szerepel Querequi is. Kereki a székesfehérvári rendház tartozéka volt, 1229-ben már a székesfehérvári káptalan birtoka.

A középkorban Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé. Ennek védelmére épült  a Leveles erdő északi oldalából kiugró 283 méter magas, löszös, agyagos dombon Fehérkő vára, amit Kupavár vagy Katonavár néven is emlegettek.

A vár első írásos említése 1336-ból ismert, ekkor Czikó a várnagya. A vár sem épülhetett sokkal korábban. 1396-ig királyi vár volt, 1368-ból, 1369-ből oklevelek említik a várnagy nevét: Besenyő János, aki Nagy Lajos királyunk familiárisa volt. Az évszázadok során több birtokosa is volt, és számos ostromot túlélt. 1490-ben Mátyás halála után a trónkövetelő Habsburg Miksa katonái foglalták el az erődítményt, amit 1494-ben egy oklevél már elhagyott romként említ. Végül 1544-ben az akkor már korszerűtlen várat a magyar katonaság robbantotta fel, nehogy török kézre kerüljön. A vár maradványait a környéken ház és templomépítéshez hordták szét. A várrom megmentésére az utolsó pillanatban, az 1960-as évek elején került sor. Ekkor megerősítették a még álló falrészeket, és  a régészeti feltárások során korabeli pénzérméket, fegyvereket, serlegeket, díszes kályhacsempéket is találtak. 

2021-ben a „Somogy bejárható varázsa” címet viselő projekt keretében felújítási munkálatokat végeztek a várromnál. Ennek köszönhetően az építményt faszerkezetű gyalogosjárda öleli körbe, illetve az északi oldalán kialakított panoráma és pihenő teraszról az ide kirándulók megcsodálhatják a balatoni panorámát és a Kőröshegyi völgyhidat is. 

MEGKÖZELÍTÉS

A Czikó pihenőtől kb. egy kilométeres sétával érhető el a vár. A turista út mentén 2021-ben a korlátokat is rendbe hozták.

A Slow Life Country Home szálláshelyről gyalog is eljuthatunk a várromhoz. A túra első részében sétáljunk el  Nezdepusztáig, majd a dombról leereszkedve egyenesen vágjunk át a Pelsonius ménes legelőjén (magánterület, csak saját felelősségre), így a vár melletti parkolóhoz (Czikó pihenő) fogunk érni.

Térkép

 

 
Elhelyezkedés

  • Cím: nincs adat
  • Szélességi fok:46.782741
  • Hoszúsági fok: 17.902815


Kategória: Kirándulóhely és Műemlék