Nezdepuszta

Nezdepuszta

Kupa-Koppány vezér emlék és szoborpark

Nezdepusztára Szóládról vezet az út. A falut átszelő főúton induljunk Kötcse felé, majd a falu végén található buszmegálló után kanyarodjunk balra. Ezen az úton egészen a Nezde nevezetű, pár házból álló apró településig jutunk. Néhány házat magunk mögött hagyva bal kéz felé az első földúton kanyarodjunk balra. Ha autóval megyünk, akkor ott célszerű leparkolnunk, mivel a terepviszonyok már nem fogják engedni a gépjárművel való továbbhaladást. A zöld háromszöggel megjelölt turistaút vezet a szoborparkhoz. Sétánk végén a domb tetejére érve csodálatos panoráma nyílik a Balatonra Tihanytól egészen Keszthelyig.

Térkép

 

A Kupa-Koppány vezér szoborpark megálmodója és létrehozója Baksafalvi Soós László, aki Szkíta Golgota című kötetében egyfajta szent helyként jellemzi a területet. A helyiek elbeszélése szerint a domb gyógyító erejű energiával rendelkezik, a néphiedelem szerint Koppány vezért is itt helyezték örök nyugalomra.

A dombon alulról felfelé több ütemben nyolc év alatt kilenc emlékművet emeltek, melyek a következők:

Nimród király, Hunor és Magor a csodaszarvassal, Attila hun király, Csaba királyfi székelykapuja, Baján kagán kőszobra, Karaul, a Magyar Táltos, Koppány, Somogyország hercege, Babba Mária szobra, Veronika harangláb, Kettős kereszt. A dombtetőn álló Szent László kiskápolnát 2019. május 25-én avatták fel.

A szoborpark utolsó stációjához érve megszemlélhetjük a Balaton örök panorámáját, valamint élvezhetjük a somogyi dombok zöldellő sokaságát. Nezdepusztáról kb. 1 km-t továbbhaladva eljuthatunk Somogy megye legmagasabb pontjára, a 316 m magas Alman-tetőre.
Elhelyezkedés

  • Cím: nincs adat
  • Szélességi fok:46.783308
  • Hoszúsági fok: 17.876497


Kategória: Kilátó és Kirándulóhely